City of West Des Moines - City Hall Rehabilitation

West Des Moines, IA

Services provided on this project:

  • Architecture,
  • Engineering,
  • Graphic Design & Multimedia,
  • Sustainability

Architecture Overview:

This historic 1905 era brick storefront originally housed the Valley Junction (now West Des Moines) Fire Department and City Hall. The program included creation of a community welcome center at the street level with a multi-purpose classroom and meeting room on the second floor. Working closely with city and state authorities, the design incorporated handicapped accessible routes and accommodations throughout the building while incorporating life safety improvements. Historically significant design elements were retained, while new technology and mechanical systems were introduced. Missing historic exterior elements, such as the original fire wagon doors and roof entablature, were scheduled to be faithfully recreated, while the interior finishes would balance the new and the old, including repairs to the pressed tin ceilings.

Engineering Overview:

Graphic Design & Multimedia Overview:

Sustainability Overview:

  • CLIENT: City of West Des Moines
  • COMPLETE: April 2012
  • SIZE:
    3,132 Sq. Ft. Renovation
  • AWARDS:
    • COSC, Greater Des Moines Partnership, Metro Waste Authority - Environmental Impact Award - Built Enviornment: Commercial - 2012
    • Preservation Iowa - Sustainability in Preservation - 2011
  • SUSTAINABLE: Certified LEED for New Construction v3.0 - Platinum
  • View Related Project Types:
    Restoration